Troben el cementiri medieval de Casavells a la plaça de l’Església

Un equip d'arqueòlegs desenterra diverses restes humanes, un cop aturades les obres de reforma de la plaça

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran
Treballs d'excavació
Els treballs d'excavació han començat en un sector de la plaçaFoto: Roger Font

Les obres de reforma de la plaça de l’Església de Casavells han deixat al descobert l’antic cementiri d’època medieval i moderna, segons apunten els arqueòlegs, que conté una quantitat encara per determinar de tombes amb restes humanes al voltant de l’església de Sant Genís. Un equip format per cinc tècnics d’arqueologia i una antropòloga ha començat aquest dilluns els treballs d’excavació que permetran estudiar les troballes.

Jaume Puigredon, director dels treballs, explica a L’aguait que tot just encaren la fase inicial, de delimitació i excavació dels individus, un cop aixecat el paviment. No saben quantes restes humanes trobaran, però Puigredon assegura que són d’èpoques diferents perquè els morts tenen orientacions diverses. Les restes de ceràmica descobertes situen el jaciment en les edats medieval i moderna, si bé també han aparegut algunes restes contemporànies. L’equip treballa ara en un sector concret de la plaça on s’excaven tres cossos: la intenció és continuar amb les altres zones d’una en una perquè les obres de pavimentació de la plaça es reprenguin al més aviat possible.

Tomba
Un dels individus en excavació. L’estudi posterior permetrà saber-ne el sexe i l’edat (foto: Roger Font)

Les primeres notícies de l’església de Sant Genís es remunten al segle X. L’edifici, amb un absis romànic, ha patit diverses reformes: a la façana hi ha gravat l’any 1722. A part de les restes humanes, també s’han trobat antics murs del temple, com ara un d’annex al campanar que és anterior a la construcció del cloquer. Les excavacions continuaran tota la setmana que ve, i Puigredon apunta que es podrien reprendre al gener, després de les festes de Nadal.

La troballa del cementiri té lloc quan fa dos mesos de la descoberta a Corçà d’unes restes d’època iberoromana —un mur i un forn— que implicarien l’existència un poblat ibèric al municipi.

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

ETIQUETES:
Comparteix
Escriu un comentari