El defensor de Cruïlles atén deu queixes el 2022 d’un total de 27 actuacions

Són quatre queixes més que l'any anterior, la majoria plantejades de paraula pels veïns

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran
Eduardo Vara
El defensor, Eduardo Vara, presenta la memòria del 2022 al ple de l'AjuntamentFoto: Roger Font

El defensor dels veïns de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní, Eduardo Vara, ha presentat davant del ple de l’Ajuntament una memòria anual que recull 27 actuacions dutes a terme durant el 2022, una xifra semblant a la de l’any anterior. D’aquestes, 10 van ser queixes, quatre més que el 2021, i la resta van ser peticions d’assessorament, consultes o mediació. El defensor apunta que rep la majoria de queixes verbalment i té bones paraules per a l’Ajuntament: en destaca la reacció “ràpida i efectiva” sempre que hi fa una petició. L’equip de govern, al seu torn, ha reconegut que estan “molt contents” amb la feina del defensor.

Les queixes tracten temes tan diversos com la neteja de la via pública, infraccions de la normativa de sorolls, la manca de reacció del consistori davant de possibles abusos de l’ocupació de l’espai públic per part de restaurants, la celebració de ral·lis al municipi o l’adaptació d’accessos per a persones amb mobilitat reduïda al monestir de Sant Miquel de Cruïlles, entre altres. Pel que fa a les peticions d’informació i assessorament, Eduardo Vara explica que els temes més habituals són els que tenen relació amb la Seguretat Social i amb entitats bancàries. Al defensor també li comuniquen incidències com ara talls del subministrament elèctric.

Vara també ha proposat canvis en el càrrec de defensor: planteja que la tasca hauria de ser remunerada, que el mandat podria durar cinc anys en lloc dels quatre actuals i que el nom de la institució es podria canviar per adaptar-se al “llenguatge inclusiu”.

El defensor, partidari que no se celebrin ral·lis

Eduardo Vara ha explicat que, en resposta a queixes rebudes, va proposar a l’equip de govern que no se celebrin ral·lis al municipi o que quedin reduïts al mínim possible. El 2022 Cruïlles, Monells i Sant Sadurní va acollir quatre ral·lis oficials i una vintena de veïns van presentar un manifest oposant-s’hi. La principal carretera afectada, la que va de la Bisbal a Cassà de la Selva, no és de titularitat municipal i, per tant, la concessió de permisos correspon a la Generalitat.

L’alcalde, Dani Encinas, ha dit que Trànsit i el Departament d’Acció Climàtica han acceptat posar “algunes condicions més als participants”, com ara reduir els trams de circulació per la carretera o la quantitat de vehicles, i instal·lar més controls policials perquè es respectin els límits de velocitat. També ha avançat que treballen amb el Consorci de les Gavarres per fer un protocol de preactuació que demanaria un seguit de requisits als organitzadors de les proves, com ara informes favorables de les administracions i permisos per circular en camins privats.

El defensor al ple
El defensor, EduarDo Vara, compareixia davant del ple de l’Ajuntament dijous passat (Foto: Roger Font)

El municipi amb menys població que té síndic local

Cruïlles, Monells i Sant Sadurní disposa de defensor des de l’any 2012; és el municipi més petit de Catalunya amb síndic local. Només una quarantena compten amb aquesta figura, que no existeix a la Bisbal ni en cap altre dels pobles veïns. Al Baix Empordà en tenen també Palamós, Palafrugell, Calonge i Sant Feliu de Guíxols. Eduardo Vara ocupa el càrrec a Cruïlles des que es va crear i el juny vinent acaba el mandat, que valora positivament.

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

Comparteix
Escriu un comentari