Una estudiant de l’INS la Bisbal difon les dificultats dels futbolistes sords

Ha elaborat un vídeo divulgatiu com a part del seu treball de recerca de batxillerat

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran
Partit de futbol
Les jugadores de la UE L'Estartit es preparen per disputar un partit sense el sentit de l'oïdaFoto: Alicia Castilla

Una estudiant de segon de batxillerat de l’Institut de la Bisbal, Alicia Castilla, ha dedicat el treball de recerca a conscienciar sobre les dificultats a què s’enfronten els sords a l’hora de jugar a futbol. El projecte, titulat Desafiant el silenci, inclou l’edició d’un vídeo divulgatiu que mostra un repte plantejat a les jugadores oients de la UE L’Estartit: disputar un partit amb taps a les orelles, sense fer servir el sentit de l’oïda.

Castilla, de pares sords i futbolista a l’Estartit, explica que vol sensibilitzar la societat sobre aquesta qüestió perquè considera que els sords es troben exclosos del món del futbol. Ha recollit el testimoni de tres jugadors professionals a qui ha entrevistat: la navarresa Eunate Arraiza, l’única amb discapacitat auditiva de la lliga espanyola; l’alemany Simon Ollert, entrenador del FC Penzberg, i l’anglesa Lucindha Lawson, que ha competit en equips formats exclusivament per sords. Arraiza, que juga amb futbolistes oients a l’Athletic Club de Bilbao d’ençà de fa 10 anys, diu que no li ha estat fàcil adaptar-se i que durant un partit ha d’estar molt alerta de veure tots els moviments de les jugadores per no perdre’s informació, cosa que troba esgotadora.

Per al vídeo divulgatiu, les jugadores de l’Estartit es van enfrontar a un partit de futbol 7 sense fer servir el sentit de l’oïda. Castilla apunta que les principals dificultats expressades per les esportistes tenen a veure amb la comunicació amb la resta de companyes i amb l’entrenador, i també a l’hora de veure les indicacions de l’àrbitre, que no feia servir xiulet, sinó una bandera.

Vídeo divulgatiu fet per l’estudiant

El futbol adaptat per a sords no és gaire diferent del convencional, si bé el camp és més petit, els equips són de set jugadors i l’àrbitre fa les indicacions amb l’ajut de banderes. A Catalunya hi ha molt pocs equips adaptats: destaca el Club Esportiu de Sords de Badalona, que juga a la lliga espanyola de futbol sala per a sords.

UE La Pera

UE La Pera: 25 anys apostant pel futbol femení

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

Comparteix
Escriu un comentari