La Generalitat vol frenar els habitatges turístics a la Bisbal, Cruïlles i Ullastret

Els alcaldes de la Bisbal i de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní es mostren partidaris de la limitació

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran
Monells
Monells és un dels pobles afectats perquè hi ha més de 5 habitatges d'ús turístic per 100 habitants al municipiFoto: Xevi Codolà

El govern de la Generalitat vol regular els habitatges d’ús turístic en més de 260 municipis de Catalunya, entre els quals la Bisbal, Ullastret i Cruïlles, Monells i Sant Sadurní. Segons el decret llei aprovat per l’executiu, que encara pot patir canvis al Parlament, caldrà que aquests establiments demanin una llicència abans d’obrir —fins ara només calia una simple comunicació—, però els ajuntaments no en podran concedir de noves mentre no modifiquin el planejament urbanístic.

La Bisbal forma part de la llista d’afectats perquè és un dels municipis amb el mercat de l’habitatge tensionat, mentre que Cruïlles i Ullastret compleixen el segon requisit establert pel govern: tenen més de 5 pisos turístics per cada 100 habitants. Segons la nova regulació, perquè puguin obrir nous habitatges turístics els ajuntaments hauran de justificar que tenen prou sòl per a habitatges destinats a domicili habitual i permanent. A més, se’n limita el nombre de llicències a 10 per cada 100 habitants. Les autoritzacions tindran una durada de cinc anys, prorrogables per períodes de la mateixa durada. Els establiments ja existents disposaran de cinc anys per demanar la nova llicència, o bé hauran de plegar.

L’alcalde de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní, Dani Encinas, celebra la nova regulació i assegura a L’aguait que estan tranquils: “Ja era hora que poguéssim limitar els habitatges d’ús turístic. Ho demanàvem de feia temps els pobles petits que acabem apareixent en articles d’opinió sobre els pobles més bonics de Catalunya”. Afegeix que el seu govern ja va anunciar que volia refer el planejament urbanístic.

L’alcalde de la Bisbal, Òscar Aparicio, tampoc vol que els habitatges d’ús turístic augmentin. Apunta a aquest mitjà que a la ciutat n’hi ha pocs —una quarantena— i que limitar-los a 10 per cada 100 habitants, la mateixa proporció per a tots els municipis, “no té gaire sentit”, perquè els deixa molt de marge per créixer a la Bisbal. Opina que establir una proporció variable segons cada cas, juntament amb una divisió per zones dins els termes municipals, hauria estat millor.

L’aguait no ha pogut contactar amb l’alcalde d’Ullastret, Josep Miquel Gatius.

Quants habitatges d’ús turístic hi ha als nostres pobles?

Segons dades de l’any 2022 recollides per l’Idescat, la Bisbal disposa de 44 habitatges d’ús turístic, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní en té 66 i Ullastret, 17. Entre els que no es troben afectats pel nou decret llei, a Corçà se’n comptabilitzaven 32 i a Vulpellac, Fonteta i Peratallada, 83.

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

ETIQUETES:
Comparteix
Escriu un comentari