Jordi Frigola posa llum a la Bisbal del segle XVI en un llibre llargament esperat

Edicions Sidillà publica 'Història de la Bisbal. Retrat d'una vila cinccentista', un text en què l'autor va treballar durant dècades

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran
Història de la Bisbal
Foto: R. F.

Durant molts anys Jordi Frigola (1934-2023) va estar escrivint un llibre sobre la història de la Bisbal, la vila —més endavant ciutat— a la qual va dedicar els seus esforços d’investigació. El Retrat d’una vila cinccentista és el resultat d’aquesta recerca pels arxius, un treball publicat pòstumament per Edicions Sidillà que si bé l’autor hauria volgut que fos més extens, com expliquen els editors, és el més detallat que existeix sobre la Bisbal del segle XVI. És tot just el segon llibre de l’erudit local, després del volum de la col·lecció Quaderns de la Revista de Girona dedicat a la nostra ciutat, aparegut el 2003.

Frigola toca molts aspectes de la vida quotidiana a la vila, bo i emprant un to didàctic a l’abast de qualsevol lector. És destacable el capítol dedicat al mercat, que permet conèixer la figura del mostassà, el control estricte que s’exercia sobre els productes per evitar el frau, i la llarga llista d’oficis que hi participaven. La política local, marcada per les picabaralles entre els vilatans del nucli i els pagesos que vivien als masos de fora les muralles, ocupa força pàgines. Frigola també té espai per a un estudi demogràfic del terme municipal, per explicar el funcionament del sometent i algunes de les campanyes en què era cridat a participar o per apuntar els estralls de la pesta bubònica, una malaltia que les autoritats locals adreçaven dràsticament tancant a casa els infectats i tapiant-los les portes i les finestres perquè no s’escapessin fins que el bacil hagués acabat la feina.

Per altra banda, els aficionats a la crònica negra es podran recrear en els casos de sang i fetge protagonitzats pels bandolers o per la gent benestant de la zona, amb assalts enmig de les Gavarres, intents d’assassinat i assassinats consumats, venjances, incendis provocats i ajusticiaments.

Presentació a l'Arxiu
Presentació del llibre a l’Arxiu Comarcal (Foto: R. F.)

Història de la Bisbal es va presentar dijous passat en un acte que va omplir de valent l’Arxiu Comarcal. Un dels antics directors de l’ACBE, Josep Matas, destacava la capacitat de Frigola de baixar a les anècdotes quotidianes al mateix temps que arriba a conclusions més generals. Situava, a més, la importància del llibre: “Els segles XIX i XX els tenim ben coberts, sobretot amb els treballs d’en Pere Lloberas i del mateix Frigola, però els segles anteriors els desconeixíem. En Jordi Frigola ens obre el calaix del XVI en un salt extraordinari en el coneixement de la història de la Bisbal”.

L’editor, Xavier Cortadellas, apuntava que Frigola treballava molt a poc a poc, “escrivint, matisant i repetint”, motiu pel qual la publicació d’aquestes gairebé 200 pàgines ha trigat tants anys. “No tenia la voluntat d’acabar perquè sabia que hi havia moltes coses a dir”, afegia. La directora de l’ACBE, Carme Maria Marugan, indicava que es tracta d’un llibre inacabat, un punt de partida que encoratja a continuar investigant.

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

Comparteix
Escriu un comentari