La Bisbal ajorna la municipalització de l’aigua malgrat el parer de la comissió

L'equip de govern aposta per licitar un nou contracte de tres anys perquè assegura que l'Ajuntament no està preparat per assumir el servei

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran
Aixeta

La municipalització de l’aigua s’allunya. El ple de l’Ajuntament de la Bisbal ha aprovat inicialment aquest dilluns, només amb els vots a favor de l’equip de govern, que continuï prestant el servei una empresa externa durant tres anys, amb la possibilitat de fer dues pròrrogues d’un any. L’objectiu, segons l’alcalde, Òscar Aparicio, és aprofitar aquest temps per preparar el consistori per a la gestió directa de l’aigua, tenint en compte que els tècnics municipals asseguren que l’Ajuntament no té ara la infraestructura necessària per assumir el servei. Les associacions que han participat en la comissió d’estudi sobre la gestió de l’aigua denuncien que el govern no ha tingut en compte el seu parer. El mateix acord del ple que aposta per continuar la gestió indirecta reconeix que la proposta de la comissió és municipalitzar el servei.

En l’última reunió de la comissió, a l’octubre, els membres van votar tres propostes. Alba Miret, de la Plataforma Aigua Clara, ha explicat a L’aguait que la que va rebre més vots —sis— plantejava que si no era possible municipalitzar el servei ara, es mantingués la gestió indirecta durant el període més curt possible, com a molt tres anys. Aquesta opció va tenir el suport d’Aigua Clara, el Grup de Dones, les associacions de veïns del Convent i del Pedró, ERC i En Comú Podem. La proposta que finalment ha votat el ple de l’Ajuntament, de licitar un contracte de tres anys amb possibilitat de dues pròrrogues d’un any, només va tenir el suport de l’equip de govern. L’opció d’apostar ara per la gestió directa de l’aigua només va rebre els vots de la CUP.

Els veïns membres de la comissió amb qui L’aguait ha parlat es mostren indignats per la decisió de l’equip de govern i consideren que els han fet perdre el temps. Marina Puig, del Grup de Dones, troba que si no respecten el resultat de la votació “no cal fer una comissió d’estudi, perquè és una pèrdua de temps i és molt lleig”. Zeta Figa, d’Aigua Clara, diu que ha estat “molt frustrant per a tots els que hem participat a la comissió durant mesos”. Figa també mostrava preocupació al ple d’aquest dilluns perquè el nou contacte de tres anys pugui ser per a Agbar —que presta actualment el servei, tot i que des del 2017 el contracte és nul i està pendent de liquidar.

Aparicio assegura que és partidari de municipalitzar l’aigua, però que ara l’Ajuntament no disposa de les eines necessàries perquè l’equip de govern anterior “no va deixar res preparat”. Durant els pròxims tres anys es marca l’objectiu d’elaborar un pla director per conèixer l’estat de la xarxa i saber quines inversions cal fer, ja que el nou contracte no en preveu cap. L’alcalde sosté que el consistori no està preparat per a la municipalització pels informes desfavorables que els tècnics municipals han presentat en la comissió. La regidora Alba Solés (CUP) li ha retret al ple: “Demanar aquests informes és enganyós. No tenim l’estructura perquè no estem prestant aquest servei.” L’edil recorda que la memòria sobre la forma de gestió de l’aigua presentada per l’empresa Capiol a la comissió “conclou que la gestió directa és suficient en 15 dels 16 aspectes estudiats, mentre que la gestió indirecta, només en 8” i insisteix que el parer majoritari de la comissió era a favor de la municipalització. Solés afegeix: “Que s’aprovi la gestió directa no vol dir que s’assumeixi demà mateix, es pot acordar assumir-la més endavant i mentrestant preparar l’estructura de l’Ajuntament”.

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

Comparteix
Escriu un comentari