El govern tripartit de la Bisbal, format pel PSC, Compromís-Junts i TxLB, denuncia que l’executiu anterior, d’ERC, la CUP i En Comú, va renunciar a una subvenció de la Unió Europea de 6,2 milions d’euros per a construir el geriàtric nou a la Guardiola. Segons ha explicat l’alcalde, Òscar Aparicio, el febrer passat l’Ajuntament va resultar beneficiari d’un dels fons Next Generation, que no cobria, però, el cost de tot el projecte, d’uns 15 milions d’euros, de manera que el consistori havia d’assumir els gairebé 9 milions restants. Aparicio diu que van conèixer la renúncia a l’ajut per sorpresa quan van entrar al govern, i considera “molt greu” que l’aleshores batlle, Enric Marquès, no ho comuniqués a l’oposició. Afegeix que la renúncia va tenir lloc el 24 de maig, quatre dies abans de les eleccions municipals.
Marquès ha assegurat a L’aguait que l’Ajuntament “no té estructura per aguantar un crèdit de 8 milions d’euros amb recursos propis”, que és la part del cost que no cobria la subvenció. Al·lega, a més, que els terminis exigits —l’edifici hauria hagut d’estar acabat i en funcionament el desembre del 2025— eren molt ajustats perquè prèviament l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) havia de fer una actuació als terrenys, que són en una zona inundable pel rec del Raig. L’antic batlle reconeix que és “probable” que no comuniqués als grups quan va fer efectiva la renúncia, però que en les reunions prèvies el govern ja els havia explicat que haurien de renunciar-hi perquè no podien fer front a la resta del cost.
Aparicio ha apuntat que l’anterior govern hauria pogut cercar alternatives de finançament, i ha lamentat que ja no es pot disposar dels 6 milions de la subvenció, cosa que fa més difícil construir el geriàtric nou. Marquès defensa que van explorar possibilitats fins l’últim moment, inclosos préstecs amb l’Institut Català de Finances (ICF), però que finalment van renunciar a l’import perquè en cas que els l’haguessin ingressat i l’haguessin volgut retornar, haurien hagut de pagar interessos, assegura. L’antic alcalde considera demagògiques les acusacions del nou govern.
Per altra banda, la CUP també desmenteix Aparicio: troba que la subvenció era “totalment enverinada” pels mateixos arguments que Marquès, i insisteix que tots els grups estaven al cas de la renúncia. La regidora Alba Solés apunta en declaracions a aquest mitjà que “si ells [PSC, CxLB-Junts i TxLB] van posar al programa electoral que farien un geriàtric nou, és responsabilitat seva. No poden donar les culpes a l’anterior govern, que va actuar amb responsabilitat. És una cortina de fum”. A més, assegura que l’Ajuntament fa un ús partidista de l’Àrea de Comunicació.
Un geriàtric amb 90 places i un cost de 15 milions d’euros
El projecte de geriàtric que va presentar l’Ajuntament preveu un edifici de 5.700 metres quadrats amb planta baixa i tres pisos, i una capacitat de 90 places. La instal·lació se situaria en uns terrenys cedits per Carme Roig al barri de la Guardiola, darrere de l’avinguda Josep Irla. La residència actual és al nucli antic, té 62 places i és de gestió municipal. Segons Aparicio, la nova construcció és necessària perquè l’edifici actual ja no permet més ampliacions i, a més, hi ha una llista d’espera “important” per aconseguir-hi plaça.

I el govern actual, què proposa?
“Ens queda buscar finançament, però difícilment trobarem una subvenció de més de 6 milions d’euros, la més important de la història de la Bisbal”, assegura Aparicio. Admet que l’Ajuntament no pot fer front als 15 milions del cost total, cosa que “de facto fa que sigui impossible fer un geriàtric nou, per tant, hem de trucar a la porta de la Generalitat perquè el financin ells o el cofinancin. Sigui quina sigui la fórmula, tindrem 6 milions d’euros menys de la Unió Europea”.
Afegeix que volen convocar una reunió amb els grups municipals i portar al ple una moció perquè tots es posicionin. També ha recordat que el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, va visitar el geriàtric al juliol i en va veure l’estat.