L’Ajuntament de la Bisbal rectifica i no cobrarà a les escoles per l’ús del Mundial

El consistori ha acceptat les al·legacions presentades per la comunitat educativa

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran
Teatre Mundial
Foto: Roger Font

Les escoles de la Bisbal finalment no hauran de pagar per fer servir el Teatre Mundial. L’Ajuntament ha acceptat les al·legacions presentades per la comunitat educativa després que la versió inicial de les ordenances fiscals del 2023 cobrés als centres de Primària per l’ús del Mundial a partir de la tercera sessió. El text definitiu aprovat al ple del mes de desembre estableix que la quantitat de sessions gratuïtes dels centres educatius es decidirà a l’inici de cada curs “en funció de la programació pedagògica del centre”. Si se supera la quantitat establerta, podran fer servir el Mundial a meitat de preu.

La directora de l’escola Empordanet, Anabel Brazález, ha explicat que les direccions de les quatre escoles de la Bisbal van presentar una al·legació conjunta, i que les AMPA, per la seva banda, en van registrar una de conjunta també. Brazález ha afegit que estan satisfets amb el canvi en la normativa, que l’Ajuntament els va explicar en una reunió.

Malgrat la modificació en benefici dels centres educatius, la resta de les taxes del Mundial s’han aprovat sense alteracions. Així, a partir d’ara només estaran exempts del pagament, a més de les escoles i l’institut, les entitats que tinguin un conveni amb l’Ajuntament per a l’ús de les instal·lacions i les entitats culturals bisbalenques sense ànim de lucre que no cobrin entrada. Fins ara els col·lectius que gaudien de l’ús gratuït eren les entitats (en general, sense cap distinció), les associacions locals, els centres educatius i els partits polítics amb representació al consistori. Alguns d’aquests grups es beneficiaran a partir d’ara de bonificacions del 50% o del 25% del preu, en funció de si són entitats amb ànim de lucre o sense, de si estan domiciliades a la Bisbal o de si cobren entrada.

Alguns dels preus per al lloguer de les sales del teatre s’han apujat: la sala de vidre és un 203% més cara que l’any passat i arriba als 100 euros l’hora, i l’amfiteatre s’apuja un 162%, fins als 150 euros l’hora. Per contra, el preu per hora del lloguer conjunt de la platea i l’amfiteatre es rebaixa un 7,5%, fins als 275 euros.

El regidor de Cultura, Carles Puig, va defensar al ple les noves taxes del Mundial perquè el teatre està “a punt del col·lapse” i “no dóna per més”, i plantejava: “Un repte de futur de la Bisbal és que tot ha crescut moltíssim, els esports també, i les activitats són moltes més que quan es van construir els equipaments”.

Les ordenances fiscals s’apugen un 2,5%

Les taxes per a l’ús del Teatre Mundial són només una petita part del contingut de les ordenances fiscals, la majoria de les quals s’incrementen enguany un 2,5%. El ple de l’Ajuntament ha desestimat la resta d’al·legacions presentades. L’oposició n’havia registrat una de conjunta en què demanava que no augmentessin, i insistia en la congelació en el ple del desembre. Xavier Dilmé (Tots per la Bisbal) entenia que les ordenances tenen una finalitat recaptatòria i criticava la manca de sensibilitat social de l’equip de govern. Òscar Aparicio (PSC) proposava fer servir les ordenances per redreçar determinades situacions econòmiques de la població, més enllà de tractar-les com una font d’ingressos municipals. Enric Marquès defensava que l’augment és “el mínim per poder mantenir al pressupost les propostes d’atenció directa als ciutadans”.

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

ETIQUETES:
Comparteix
Escriu un comentari