El mur i el forn de Corçà són ibèrics, però no necessàriament part d’un poblat

L'informe de les excavacions conclou que Corçà ha estat "un indret concorregut al llarg dels anys"

Redacció
Redacció
Forn
El mur desenterrat és efectivament d'època ibèricaFoto: Laia Muntaner/In Situ

Les restes arqueològiques que una intervenció va deixar al descobert l’octubre passat al costat de la Bòbila de Corçà són efectivament d’època ibèrica, però no permeten pas afirmar que hi havia existit un poblat d’aquesta civilització, com inicialment havia apuntat l’Ajuntament. Així es desprèn de l’informe de les excavacions a què ha tingut accés L’aguait.

El text, redactat per l’arqueòloga Laia Muntaner, conclou que el mur i el forn desenterrats tenen un bon estat de conservació i que “permeten afirmar que la zona nord-oest de la població de Corçà ha sigut un indret concorregut al llarg dels anys”. No descarta que es trobin més restes dins de la mateixa parcel·la, on és previst que es construeixi l’escola nova.

Forn
Detall del forn, amb ceràmica a la base (Foto: Laia Muntaner/In Situ)

El mur, d’època ibèrica, està format per pedres i còdols lligats amb argila, però no està ben acabada cap de les dues cares. Fa 80 centímetres d’amplada i entre 40 i 60 d’alçada. Al costat s’hi ha localitzat una pedra de molí. El forn és d’època iberoromana, de planta circular i d’1,25 metres de diàmetre. La base s’ha trobat coberta de pedres i de ceràmica de tipus dòlia. Les parets conservades, de fins a 30 centímetres d’alçada, són d’argila compactada i tenen un to vermellós molt pujat a causa de l’impacte del foc, segons explica l’informe. Amb tot, aquestes restes no impliquen necessàriament l’existència d’un poblat ibèric: el responsable del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Ullastret, Gabriel de Prado, assegura que no en consta cap a Corçà.

En una altra rasa va sortir a la llum part del traçat de la ja coneguda mina d’aigua que proveïa el castell de Caramany. Està construïda amb voltes de ceràmica i parets de totxana.

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

Comparteix
Escriu un comentari