Comencen a ordenar les activitats esportives que massifiquen les Gavarres

Entra en vigor un protocol del Consorci que afecta les caminades i les curses ciclistes i de motor, mentre els veïns continuen patint els inconvenients d'aquestes proves

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran
BTT Conca del Daró
La cursa de BTT Conca del Daró s'ha tornat a fer després de cinc anys d'absènciaFoto: Xevi Codolà

Les Gavarres són durant tot l’any un escenari atractiu per on discorren moltes curses ciclistes, ral·lis i caminades populars. D’ençà de la pandèmia de covid les activitats esportives en aquest espai natural protegit (ENP) han anat a l’alça i el Consorci de les Gavarres s’ha proposat d’ordenar-les amb l’aprovació, el novembre passat, d’un protocol. El president de l’ens i alcalde de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní, Dani Encinas, parla de “massificació” i apunta que algunes activitats no es notificaven i d’altres coincidien el mateix dia al mateix lloc. A més, el Consorci ha detectat l’obertura de corriols per a bicicletes sense els permisos dels propietaris dels terrenys ni de les administracions. Mentrestant, els veïns del massís continuen patint molèsties derivades de les competicions esportives, especialment dels ral·lis.

El nou protocol estableix que el Consorci s’ocupa de gestionar el calendari d’activitats. O bé els ajuntaments o bé els organitzadors han de notificar les proves amb un formulari unificat. Si en coincideixen dues en un mateix dia i espai, té prioritat la que ha presentat tota la documentació i els permisos primer, comenta Encinas. A més, cal complir un seguit de criteris tècnics, entre els quals hi ha la prohibició de senyalitzar els recorreguts amb guix o amb pintura: el material ha de ser desmuntable i s’ha de retirar com a molt 48 hores després de l’activitat. Durant el període de nidificació d’aus (de març a juliol) el Consorci “vetllarà per evitar la recurrència excessiva d’activitats” que perjudiquin les espècies, i a l’estiu l’aprovació de les activitats recaurà en els Agents Rurals si s’activa el nivell 2 de risc d’incendi.

El Consorci aprova cada trimestre el calendari d’actes, si bé els organitzadors s’han d’ocupar d’aconseguir els permisos dels propietaris privats i dels ajuntaments titulars dels camins per on passi el recorregut. Les proves ciclistes també necessiten l’aval de la Secció de Biodiversitat dels Serveis Territorials de la Generalitat. El Consorci pot convocar taules de treball amb els propietaris forestals i les entitats organitzadores, cosa que ha passat, explica Encinas, en dues ocasions: per resoldre dubtes arran d’una cursa ciclista i per tractar les incidències derivades d’un ral·li que afectava els veïns.

D’altra banda, el Consorci fa dues propostes d’aplicació voluntària: que els ajuntaments que ho vulguin demanin una fiança a les entitats organitzadores i que les associacions de propietaris forestals estableixin una taxa per a les activitats que passin per les seves finques.

Els residents de les Gavarres continuen perjudicats

A finals del 2022 L’aguait recollia les queixes d’una vintena de veïns de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní pels perjudicis que els suposaven les competicions de motor que passen per la carretera de Santa Pellaia o per la de la Ganga. Una de les llavors signants del manifest, Mercè Giralt, assegura ara a aquest mitjà que els problemes no han desaparegut pas.

Una de les queixes fa dos anys era que els veïns no podien sortir de casa seva durant hores pels talls a la carretera. Aquest aspecte, explica Giralt, es va solucionar momentàniament quan el recorregut dels ral·lis es va desplaçar uns dos quilòmetres, de manera que els residents dels tres masos afectats poguessin sortir a la carretera. Diu, però, que actualment l’organització ja no ho compleix. Els últims dos mesos les Gavarres han tornat a acollir els ral·lis anuals de Lloret de Mar —que ja no es fa de nit— i el Motul Costa Brava.

Dues motos en el circuit

Veïns de Cruïlles signen contra les competicions de motor a les Gavarres

Dani Encinas dóna suport als veïns: “No és lògic que t’hagis de quedar tancat a casa per una prova esportiva que talla la carretera”. Recorda que les proves que es disputen en carreteres de la Generalitat o de la Diputació s’escapen de les competències del Consorci, i lamenta que disposen de poques eines: “Som un consorci i les Gavarres són un espai natural, no pas un parc natural, per tant no podem decidir segons què. És gràcies a la col·laboració dels ajuntaments que formen el Consorci que va tirar endavant el protocol”. El text és una prova pilot que es revisarà a finals d’any. De moment, afirma el president, la xifra d’activitats esportives és si fa no fa la mateixa que abans de l’aprovació del protocol.

El calendari d’aquest trimestre

Mapa de recorreguts
Mapa dels recorreguts de les proves publicat pel Consorci

Entre l’abril i el juny d’enguany es faran cinc activitats esportives a les Gavarres. A la Bisbal i pobles veïns hi haurà la cursa ciclista The Traka el 3 de maig, que passarà per tots els termes municipals i preveu 2.000 participants. El 21 d’abril l’AFA de l’escola Les Gavarres de Cruïlles organitza una caminada popular, que tot i que no entrarà dins de l’espai natural protegit han notificat igualment al Consorci.

Fora dels nostres pobles, però dins del massís, hi haurà la Marxa del Pinxo i el Panxo a Cassà de la Selva, la Cursa de Muntanya de Sant Martí Vell i la Marxa de Vall-llobrega.

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

ETIQUETES:
Comparteix
Escriu un comentari