Eva Rovira: “Hem de donar suport als comerços oberts. Si no n’hi ha, la Bisbal es morirà”

La candidata de Compromís per la Bisbal-Junts per Catalunya és regidora des del 2021

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran
Eva Rovira
Eva Rovira al pont VellFoto: Roger Font

Eva Rovira Anglada (la Bisbal, 1978) va prendre possessió com a regidora a mig mandat, el 2021, i ara és la cap de llista de Compromís per la Bisbal-Junts per Catalunya. És administrativa de recursos humans i en aquesta entrevista explica les seves propostes per a la ciutat.

Quin balanç feu de la vostra tasca a l’oposició aquests darrers quatre anys?
En l’any i mig que hi hem estat en Josep Maria Plaja i jo, hem intentat fer una oposició constructiva, perquè no aporta res anar a destruir.

En una entrevista a El Punt Avui dèieu que la Bisbal és una ciutat bruta i deixada. Aquest octubre un estudi de L’aguait va determinar que el 56% dels carrers tenien l’asfalt deteriorat. Qui és responsable d’aquesta deixadesa? Fins al 2015 el vostre partit predecessor, Convergència, era al govern.
No sé qui n’és responsable, sé què podria fer jo. No m’agrada gaire parlar del passat perquè hem de mirar del present cap al futur. No puc combregar del tot amb el que van fer els meus avantpassats. Nosaltres pensem que la via pública està molt deixada. Les vores són estretes, estan fetes malbé, tenen fanals pel mig i són un perill. Apostem per una ciutat accessible i inclusiva i això no està en ordre. Hi ha moltes pintades a les parets i negocis tancats de fa anys que encara tenen el rètol penjat. La deixadesa és general. Si donem una bona imatge, vindrà gent de fora. Si hi ha més turisme, creix el comerç i, en conseqüència, la ciutat creix.

Al vostre programa electoral expliqueu que mentre no hi hagi el centre cívic a Can Formatger, heu previst un espai alternatiu. Quin?
L’estem negociant. Ha de ser una construcció ja existent. El centre cívic el pensem tant per al jovent com per a la gent gran, com una mena de Foment. Si entrem al govern, acabarem de pactar la ubicació i la farem pública.

També dieu que a la Bisbal hi manquen estructures per la pràctica esportiva. Quines?
Un pavelló seria ideal, però no el prometrem en quatre anys perquè val molts diners. Podem prometre que iniciarem el projecte que no comença ningú. Com a alternativa, proposem una pista coberta. No podem permetre que hi hagi esportistes de la Bisbal que se’n vagin a altres municipis. S’ha d’estudiar si cal cobrir-ne una que ja existeix o fer-ne una de nova. Ajudaria a alliberar el pavelló.

Voleu convocar noves proves esportives, com una mitja marató. Buscareu el suport d’entitats?
Sí, sempre.

Proposeu fer un institut nou. És viable actualment? L’escola Empordanet fa 14 anys que està en barracons.
L’escola Empordanet és un altre punt del nostre programa. L’Ajuntament no pot construir un institut nou. Nosaltres volem instar la Generalitat que ho faci, també per a l’Empordanet. Hem de lluitar i estar emprenyats cada dia per aconseguir-ho.

També voleu potenciar la Bisbal com a destí turístic. Quina mena de turisme voleu per a la Bisbal? És compatible el turisme amb l’accés a l’habitatge, sobretot per part dels joves?
L’accés a l’habitatge és complicat. El turisme ha de ser passatger i volem intentar tenir un alberg de joventut, que porta un tipus de turisme que podria anar bé.

És un altre equipament que no depèn de l’Ajuntament.
És qüestió d’insistir. Si no comences, no ho tens mai.

Quines polítiques proposeu en matèria d’accés a l’habitatge?
És molt complicat. Ho hem parlat molt i s’ha d’analitzar bé. No diré res perquè ens estem informant. Hauríem d’incidir en els habitatges buits per saber de qui són i si es poden posar a lloguer social.

A l’enquesta ciutadana, els veïns ens demanaven més activitats per al jovent. Què els podeu oferir?
El centre cívic que comentava. Molt de jovent es queda a casa a jugar amb videojocs i els falta socialització, la Covid ho ha potenciat. Pensem crear un espai amb consoles i muntar lligues en línia, perquè és el pa de cada dia. Les activitats que es facin al centre cívic sortiran en funció del que demanin els joves.

Què pot fer l’Ajuntament per combatre els efectes de la sequera?
Apostem per les energies renovables i volem recollir l’aigua de la pluja als equipaments municipals perquè es reutilitzi per regar i netejar la via pública. Plou molt poc i ho hauríem d’aprofitar. Ens preocupa molt, ho hem preguntat [al govern municipal] en dos plens i sempre ens contesten que a la Bisbal no hi ha problemes d’aigua, i en som conscients, però ho hem de combatre amb previsió. Per solidaritat amb els altres hauríem de començar a fer pautes més interessants.

L’aigua s’ha de municipalitzar?
Penso que sí, però no sé si estem preparats tècnicament. Al grup tenim dos experts en l’aigua i troben que ho hem d’analitzar molt bé. Si no tenim recursos ens podem enganxar les mans d’aquí dos anys.

Què pot fer l’Ajuntament per afavorir la integració dels nouvinguts i augmentar l’ús del català?
S’ha de fer molta pedagogia i activitats en grups reduïts, a part del que es fa a les Escoles Velles. S’ha d’actuar en diferents nivells i en diferents zones de la Bisbal, i anar a buscar la gent, no pas esperar que vinguin.

A l’enquesta ciutadana alguns veïns ens deien que la Bisbal està en decadència i comença a ser un poble dormitori. Què en penseu?
Depèn del punt de vista. A molta gent li agrada aquesta frase: són els que no van a cap activitat pública de les associacions. Si mirem l’agenda cultural, les associacions no paren de fer coses. Sóc incapaç d’anar a totes les activitats. Ara, pel que fa al comerç un dissabte a la tarda o un diumenge, sí que és un poble dormitori. 

Què pot fer l’Ajuntament per redreçar la situació en l’àmbit del comerç?
S’han d’agilitzar els tràmits burocràtics. Molts comerços se’n van als pobles veïns perquè aquí triguen el triple de temps a muntar un negoci. No ens podem saltar els tràmits, però l’acompanyament ha de ser més proper i els hem de donar facilitats. Si cal, s’han de bonificar les taxes un any o dos. Als comerços oberts també els hem de donar suport, perquè són els que tanquen el dissabte a la tarda. Si no hi ha comerç, la Bisbal es morirà. L’Ajuntament ha d’anar al carrer, no podem tancar-nos al despatx esperant que ens vinguin.

Què es pot fer des del món local per avançar cap a la independència?
Creure’ns-ho i donar suport a tots els actes que es facin. Un municipi sol no farà res, s’ha de fer xarxa.

Amb qui pactaríeu per formar govern?
Depèn dels resultats. Estem oberts a tot, però haurem d’analitzar-ho quan toqui.

Si fóssiu alcaldessa, quina seria la vostra primera acció de govern?
Posar papereres i bancs. A molts llocs no n’hi ha i tenim molta gent gran. També faria una analítica dels treballadors de l’Ajuntament, que són l’eix més important de la institució. No dic de treure gent de la plantilla. La meva prioritat és que els treballadors estiguin a gust al seu lloc. Si els treballadors no estan contents, no treballen bé i no donen un bon servei. Començaria per la brigada, que són els ulls del poble i en donen la imatge. Escoltaria tots els treballadors, no només els tècnics. Potser algú no està a gust al seu departament.

Una pregunta a llarg termini: com voldríeu que fos la Bisbal d’aquí trenta anys?
Inclusiva, neta, segura, il·luminada i a totes amb el comerç.

El test ràpid d’Eva Rovira

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

Share This Article
Escriu un comentari