Josep Miquel Gatius: “Com a alcalde, sempre he intentat que no hi hagués dos bàndols”

El batlle d'Ullastret desmenteix les irregularitats apuntades pels altres candidats del poble

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran
Josep Miquel Gatius
Foto: Roger Font

Fa 16 anys que Josep Miquel Gatius Callís (Ullastret, 1972) és alcalde del poble on va néixer. Aquest diumenge es presenta a les eleccions per revalidar el càrrec de la mà de Junts per Ullastret, una llista adscrita a Junts per Catalunya. L’any 2003 va entrar de regidor a l’Ajuntament per Convergència i Unió, i va passar el primer mandat a l’oposició. Gatius defensa la seva gestió, assegura que estan disposats a escoltar a tothom i nega les irregularitats en el cens i la mala atenció al públic al consistori que senyalaven els altres candidats, Vicens Solés i Joan Beltran.

Què suposa per a Ullastret perdre dos regidors?
Com que hem perdut població, deixem de tenir gent a l’Ajuntament. Dos regidors més ajuden a fer molta feina. Sempre hem estat al llindar, però ha anat així i no hi podem fer gaire res.

Us preocupa la pèrdua d’habitants a Ullastret? Heu passat de gairebé 300 el 2017 a 250.
Ens preocupa perquè la nostra població és molt envellida. El pròxim mandat volem potenciar l’habitatge perquè la gent jove es pugui quedar viure a Ullastret. Les dues preocupacions que tenim són la gent gran i els joves.

Quines polítiques d’accés a l’habitatge proposeu?
S’havia fet abans: adquirir sòl per a parcel·les enfocades al jovent que es quedi a viure al poble i formi una família. Fugim de vendre parcel·les per a segones residències, ja en tenim moltes.

L’oposició i Fem Ullastret senyalen irregularitats en el cens. Els habitants estan empadronats correctament?
Quan s’acosten eleccions aquest tema sempre surt, però el cens és correcte, i tots els que viuen a Ullastret estan censats. No hi ha cap irregularitat, estem molt tranquils. 

Treball i Compromís diu que aquest mandat no els heu demanat l’opinió i que no han pogut participar.
Els plens es fan com sempre i donem la informació prèvia. Sempre han tingut l’opció de consultar els expedients, en aquest aspecte no els hem posat cap dificultat i en són coneixedors. Com a regidors tenen els mateixos drets que en qualsevol altre ajuntament.

Quin balanç feu de la vostra tasca al govern?
El municipi ha millorat molt. Cada mandat hem fet obres i actualment tenim un poble net i endreçat. L’últim mandat ha estat molt marcat per la Covid i no hem pogut dur a terme molts projectes. Per això em torno a presentar, per tancar els projectes que han quedat al calaix i que són molt importants per a Ullastret.

Quines són les vostres prioritats per al poble?
L’habitatge i la gent gran són les principals. Hem posat en marxa el centre de serveis, que hem d’acabar d’equipar. Som un poble petit, ens coneixem tots i aquestes són les inquietuds: vetllar per la gent gran i que el jovent es quedi a viure a Ullastret. Molts pobles petits perdem població i com a Ajuntament hem de vetllar perquè no passi i perquè tinguem un creixement correcte.

Com veieu l’oferta cultural i lúdica d’Ullastret?
Intentem fer activitats dins de les nostres possibilitats, i el poblat ibèric ens posa al mapa. A nivell cultural hem fet presentacions de llibres i  xerrades, i volem recuperar els tallers de memòria per a la gent gran.

Quina relació ha de tenir l’Ajuntament amb el poblat ibèric?
La relació és bona i sempre ho ha estat. Ens necessitem mútuament. El poblat ibèric és un pol d’atracció, però no hem d’oblidar que Ullastret té un encant patrimonial molt bonic.

L’oposició i Fem Ullastret ens deien que els últims anys s’ha deteriorat aquesta relació.
No s’ha deteriorat. Ens ha quedat tot aturat per la Covid. Fèiem activitats conjuntament i potser no hi ha tanta connexió, però en cap moment hi ha mala relació. Ells ens donen suport arqueològic moltes vegades i nosaltres col·laborem en els concerts que fan a l’estiu. Ho vull remarcar: hi ha una bona relació i hi continuarà sent.

Quina mena de turisme voleu per al poble?
El turisme ha de ser sostenible. Ens agrada que vinguin visitants, però també hem de saber entendre que Ullastret té la capacitat que té. Hem de ser curosos que no se saturi. El turisme ha de ser de qualitat i sostingut, i l’hem de saber gestionar bé.

Què pot fer l’Ajuntament per combatre els efectes de la sequera?
Hem de ser conscients que la sequera cada cop serà més important. A Ullastret la captació d’aigua queda coberta, però a nivell general i de la pagesia és un problema molt greu. Ens podem trobar que entrem en restriccions i la gent ha de ser curosa amb el malbaratament d’aigua. És un tema de consciència personal. La pagesia ja té molts problemes per saber què ha de sembrar.

S’han presentat quatre llistes i només hi ha lloc per a cinc regidors. Veieu possible una entesa de tots els grups i formar un govern amb tots?
No defugim d’una entesa. Ens coneixem tots, i tots volem el millor per al poble. Quan hagin passat les eleccions haurem de seure i veure què és millor per a Ullastret. Tenim les portes obertes per escoltar a tothom.

Hi ha dos bàndols, a Ullastret?
Quan jo era petit ja es deia. Com a alcalde, sempre he intentat que no hi fossin. No m’agrada que es digui. He intentat no fer diferències amb ningú i escoltar a tothom. Vull que hi hagi unió i una bona entesa amb tothom. És el que vol un alcalde.

El candidat de Fem Ullastret, Vincens Solés, aposta per rellevar la secretària municipal, que diu que és absolutista i no atén correctament els ciutadans. Què en penseu?
Entenc que tots els que vénen a l’Ajuntament estan ben atesos. Quan algú té un càrrec de funcionari o de tècnic en un consistori, moltes vegades ha de dir que no a coses que els veïns voldrien fer, però s’han de complir unes normes. Quan et diuen que no, et sap greu, però un ajuntament ha de posar ordre. [La secretària] fa la seva feina i l’ha de fer en coherència amb el que li demanen, però els veïns han de ser els primers d’entendre que a vegades el que ens demanen no es pot fer. Com a alcalde em sap greu dir que no, però a vegades no es pot. Les regles són per a tothom.

També ens deia que no sempre es compleixen els horaris d’obertura de l’Ajuntament i que generalment la secretària no contesta al telèfon.
No és veritat. Som un ajuntament petit, però els horaris s’han complert sempre. Ens coneixem tots i també em poden trucar a mi i als regidors, hi som per ajudar.

Una pregunta a llarg termini: com voldríeu que fos Ullastret d’aquí trenta anys?
M’agradaria que hagués crescut en habitants i que tingués bons serveis, que en tenim, però sempre es poden millorar. Que la gent d’Ullastret s’hi hagi pogut quedar a viure i hi hagi format una família. L’escola es nodreix de les famílies i volem més mainada per omplir-la. Ullastret és molt bonic, tenim l’atractiu del poblat ibèric. Hem de créixer sostingudament. 

El test ràpid de Josep Miquel Gatius

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

Comparteix
Escriu un comentari