Consell veïnal

Un vespre al Casinet amb propostes, fanals fosos i els morts de la plaça

L'aguait segueix una sessió del Consell Veïnal que l'Ajuntament de Corçà convoca bianualment a Casavells

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran
Una vintena de veïns assisteixen al CasinetFoto: R. F.

“Anirem ràpid, que juga el Barça”, se sent mentre els veïns van entrant al Casinet de Casavells per a la primera de les dues sessions d’enguany del Consell Veïnal. El dia abans els regidors s’han reunit amb els habitants de Corçà i l’endemà els tocarà als de Matajudaica. Malgrat el partit de futbol, la sala s’omple amb una vintena de persones i la sessió s’allarga més de dues hores.

La pista de Casavells centra algunes de les intervencions. L’alcalde, Raül Yruela, avança que hi volen aixecar un local que estigui a disposició de les entitats. Jordi Carol, regidor de Sumem, demana instal·lar-hi un tancat perimetral, pensant sobretot en els actes de la festa major. Altres veïns es mostren preocupats per alguns episodis de vandalisme que hi ha hagut i per actituds incíviques o amenaçadores d’usuaris de la pista forasters.

La conversa salta cap a l’enllumenat públic quan una senyora es queixa que fa dos mesos que dos fanals del carrer Sant Genís “no cremen”. “Tenim una regidora de Casavells, per què no fa una volta al poble cada quinze dies?”, proposa. L’al·ludida, l’edil de Medi Ambient, Laura Geli, li respon que si l’avisessin amb un missatge de WhatsApp n’hi hauria prou. “Home, no sóc pas jo que ho he de dir! No cobro cada mes!”, insisteix la veïna. Intervé Yruela, rialler, amb instruccions per a la regidora: “Que surti cada vespre a fer de sereno!”. Els regidors prenen nota de totes les peticions.

Altres aportacions dels veïns tenen a veure amb la inseguretat pels robatoris recents o amb els problemes d’aparcament i amb cotxes que estacionen davant de casa quan la galeria d’art convoca inauguracions. També proposen de fer una via verda paral·lela a la carretera de Casavells a Matajudaica. D’altra banda, la Comissió de Festes comunica que passa a ser l’Associació Veïnal de Casavells i Matajudaica i que ja té una cinquantena de socis.

Consell veïnal
Alcalde i regidors prenen nota de les propostes dels ciutadans (Foto: R. F.)

“Teniu la història del poble enterrada aquí sota”

El poble sencer està ben engrescat amb les troballes arqueològiques de la plaça de l’Església: més de 40 tombes de cinc èpoques diferents, una absidiola, un mur… Ara ja s’han tapat i d’aquí un mes haurien d’haver acabat les obres de pavimentació de la plaça, si bé es vol deixar sense acabar el tros on hi ha enterrada l’absidiola per si cal excavar-la en un altre moment, diu Yruela.

L’exalcaldessa Carme Güell, que també és professora d’història jubilada, pren la paraula per remarcar la importància de les excavacions: “Teniu la història del poble enterrada aquí sota. Són les vostres arrels”. Per això proposa que es marquin els elements trobats a terra, en les noves lloses de la plaça, i que els treballs arqueològics continuïn, qüestió en què tant els veïns com l’Ajuntament sembla que estan d’acord.

“El document més antic que cita el poble és de vora el 970. Explica que el bisbe de Girona deixa un porc, una vaca, blat i vi a la fraternitat de Casavells”, assegura Güell. Dos dels individus que s’han trobat són segurament més vells que aquest document i un és notablement diferent de tots els altres, que tenien els ossos molt desgastats per l’esforç físic: fa metre vuitanta, té la dentadura perfecta i està més ben conservat. L’exalcaldessa planteja la hipòtesi que aquest personatge discordant podria venir d’una invasió del centre d’Europa: “Això és el que s’ha de fer quadrar amb investigacions posteriors”.

Excavacions església Casavells

Descobreixen cinc cementiris i més de 40 tombes a la plaça de Casavells

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

ETIQUETES:
Comparteix
Escriu un comentari