Zona blava

Relocalitzem-nos, si us plau

Les externalitzacions sistemàtiques no són novetat i, per tant, no les veiem. La seva implantació desertitza el valor local i expulsa de la participació econòmica i cultural els habitants mateixos

Pere Cuenca
Pere Cuenca

L’aprovació de l’increment de preus del servei de zona verda i blava a la Bisbal és un bon motiu per reflexionar i denunciar la normalització i, per tant, la “invisibilitat” del procés generalitzat d’externalització dels serveis públics, destinat a buidar de competències l’espai públic institucional.

És obvi que els ajuntaments no poden respondre a l’enorme quantitat de demandes existents dins del seu àmbit municipal, però també ho és que no s’apliquen els recursos i no s’aposta per recuperar competències i per tant sobirania, que justament és el que es perd. Aquest biaix temerari en favor del sector privat introdueix les pràctiques i l’ideari del benefici econòmic a qualsevol preu com a dogma a l’interior de l’espai públic.

Aquesta transformació i la deslleialtat de les institucions en dimitir d’una part de la seva causa pública degrada les relacions amb la gent i provoca el distanciament de la ciutadania per les pèrdues que percep en relació amb el comú.

En paral·lel, el buidatge continuat de les competències deixa les institucions sense el coneixement i la visió suficients sobre tot allò externalitzat. Això provoca una gran pèrdua de valor i la desorientació dels aparells propis, que són públics, a més de l’augment de la dependència que, a la fi, és l’objectiu final neocapitalista d’aquesta maniobra global.

Les externalitzacions sistemàtiques no són novetat i, per tant, no les veiem. La seva implantació desertitza el valor local i expulsa de la participació econòmica i cultural els habitants mateixos, desheretats de la seva funció d’intervenir a l’espai públic i modelar-lo en clau local. Aquests canvis no estan lliures d’ideologia, sinó precisament al contrari.

Sempre hi trobareu excepcions, però quina és la norma?

Escriu un article d'opinió

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

Comparteix
Escriu un comentari