El ple del mes de novembre de l’Ajuntament d’Ullastret començava amb una aparent millora acústica. S’ha incorporat un altaveu portàtil de dimensions considerables a la sala, potser perquè han fet efecte les queixes del públic que va assistir a l’última sessió, que va arribar a encerclar la taula —algú s’hi va acostar tant que semblava un regidor més— perquè no sentien la secretària municipal, que parlava massa fluixet. Diem que la millora és aparent perquè el micròfon va quedar relegat a un racó de la taula i durant pràcticament tota la sessió només es va sentir un brunzit intermitent a través de l’altaveu, per desesperació dels veïns durs d’orella.
El primer que es debat és una modificació de crèdit del pressupost d’enguany. La secretària comença la lectura del text proveïda —és una altra novetat respecte al ple anterior— d’un patracol amb totes les lleis de règim local: “D’acord amb la legislació aplicable, amb els articles 169, 170, 172 i 173 del text refós de la llei reguladora de les hisendes locals…”. I a continuació recita el text dels articles corresponents, tot passant al llibre magne: “L’aprovació definitiva del pressupost general pel ple de la corporació ha de realitzar-se abans del dia 31 de desembre de l’any anterior…”. Passats cinc minuts, l’alcalde, Josep Miquel Gatius, interromp la lectura: “Jo passaria al primer punt de l’acord perquè aquí tenim molts articles i si els llegim un per un ens allargarem molt”.
El ple aprova inicialment, amb les abstencions de l’oposició, el pressupost per al 2024, que és de 365.400 euros, gairebé un 14% menys que l’anterior. Destaquen les despeses de personal: 128.900 euros per a un ajuntament que només té un treballador en plantilla —a part de l’alcalde, que té dedicació parcial. Les ordenances fiscals també superen el tràmit de la votació, però als regidors de Treball i Compromís (TCU) —que s’abstenen sempre en tots els punts— els crida l’atenció l’augment fins als 240 euros per taula de la taxa d’ocupació de l’espai públic per a les terrasses. Asseguren que fins ara no es pagava pràcticament res. L’alcalde no explica el motiu de l’increment i al·lega que en altres municipis de l’entorn paguen milers d’euros l’any per aquest concepte.
Després d’avisar que els costos de la recollida de residus augmentaran els pròxims anys, Gatius explica que han fet una prova pilot als contenidors de la Fontsanta, que s’han senyalitzat d’ús exclusiu per als veïns i hi han instal·lat càmeres. Un foraster ha estat enxampat llençant-hi “rajoles i de tot”, i gràcies a la lectura de la matrícula l’han identificat per sancionar-lo. A la llarga, el govern voldria canviar al porta a porta.
El batlle avança, per altra banda, que volen fer una nova urbanització. Ara liciten les tres últimes parcel·les de la que es va crear al nord del poble fa vint anys, les Miralles. Gatius diu que estan “en converses” i que “no hi ha res en ferm”, però estudien dos punts “en direcció a Castell d’Empordà” amb la intenció que el jovent es quedi a viure a Ullastret.
La sessió acaba amb un prec de Joan Beltran (TCU), que insisteix des del mandat passat en l’accés a la informació. Explica que els han notificat la celebració del ple quatre dies abans, amb un cap de setmana entremig, i que amb aquesta antelació “encara que vinguem a l’Ajuntament vuit hores al dia no tenim temps d’estudiar els expedients i debatre amb els companys”. Els regidors s’han de desplaçar fins al consistori per consultar la documentació, que l’oposició recorda que es podria penjar a internet perquè “som al segle XXI”. “Hem de mirar de trobar una solució”, respon Gatius —ens ho mirarem ha estat la rèplica recurrent en tota la sessió quan l’oposició ha fet una petició o suggeriment. Només fa quatre mesos de les promeses de canvi d’un alcalde que deia que “comptem amb tots”. El micròfon continua captant brunzits des del racó.