Obres del 2024

Quines obres volen fer els ajuntaments de la Bisbal i pobles veïns el 2024?

La Bisbal centra la inversió en la xarxa d'aigua, mentre que Vulpellac afronta un creixement urbanístic, Cruïlles vol adequar equipaments per als veïns i Corçà reforma el nucli antic

Roger Font Vilagran
Roger Font Vilagran

Com cada any, els ajuntaments de la Bisbal i pobles veïns han fet una previsió de les obres que volen dur a terme els pròxims mesos. El 2024 ha de ser un any marcat per l’expansió urbanística de Vulpellac, on continuen els treballs de construcció d’un vial de circumval·lació del nucli històric i també es volen connectar les urbanitzacions de la Bordeta i del Puig de Sant Ramon. A la Bisbal, les inversions dedicades a una xarxa d’aigua deteriorada s’emporten bona part de la dotació pressupostària. Al mapa següent situem les principals actuacions a la Bisbal i a Vulpellac, que detallem més avall juntament amb les de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní, Corçà i Ullastret:

La Bisbal d’Empordà: Xarxa d’aigua, via pública i seguretat

L’Ajuntament de la Bisbal vol dedicar 1.049.825,61 euros a inversions, d’un pressupost total de 15,1 milions. Enguany hi ha un descens important de la quantitat destinada a inversions, que el 2023 va ser de 3,7 milions d’euros. L’alcalde, Òscar Aparicio, ho defensa amb l’argument que els darrers anys la majoria no s’executaven. Precisament la més elevada ja s’havia inclòs al pressupost anterior: la renovació de la canonada de subministrament d’aigua que va dels pous de Castell d’Empordà fins al dipòsit al peu del puig Negre (599.825,61 €), subvencionada parcialment per l’ACA.

S’han previst més obres a la xarxa d’aigua. D’una banda, la redacció del projecte per substituir la canonada principal de distribució d’aigua que s’ha avariat dues vegades en tres mesos (30.000 €). Les obres podrien començar el 2025, segons la previsió del batlle. També es reserven 50.000 € per fer front a possibles avaries de la xarxa. A més, l’Ajuntament encarregarà la redacció d’un pla director per conèixer l’estat de la xarxa i saber quin cost tindria reparar-la sencera (50.000 €).

Avaria
La canonada principal d’aigua s’avaria sovint i deixa la ciutat sense servei (Foto: R. F.)

En l’àmbit de la seguretat, s’instal·laran més càmeres de vigilància al nucli antic (58.000 €). Aparicio explica que ara han encarregat l’estudi per saber en quin lloc concret es col·locaran, però que aniran al centre perquè “és on hi ha més fets delictius”. L’autorització per instal·lar càmeres la dóna la Generalitat. Per altra banda, se substituirà l’aire condicionat de l’oficina de la policia local (3.300 €) i els agents tindran armilles antibales noves (12.000 €).

Pel que fa a les obres en equipaments municipals, s’instal·laran plaques solars al pavelló firal (133.014,51 €) i a la residència geriàtrica (45.105,71 €), i es vol canviar la pista del pavelló d’esports (20.000 €). Com a continuació del pla de xoc de neteja i manteniment de la via pública, es destinaran 100.000 euros a un pla anual per invertir en voreres, asfaltatge i enllumenat, entre altres.

Vulpellac, Fonteta i Peratallada: Expansió urbanística

L’Ajuntament de Vulpellac, Fonteta i Peratallada ha previst dedicar el 60% del pressupost a inversions: exactament 4.180.900 euros. L’increment notable (més de cinc vegades l’import de l’any passat) s’explica per la urbanització de diversos sectors de Vulpellac, unes obres que es finançaran íntegrament amb quotes d’urbanització dels propietaris.

Urbanització del tram entre la Bordeta i el Puig de Sant Ramon (1.794.200 €). Un vial nou ha de completar la connexió entre el giratori de la Bordeta i el camí del Pi. L’alcalde, Josep Sala, explicava fa uns mesos que hi volen edificar 60 habitatges de protecció oficial.

Urbanització d’un sector de Vulpellac per completar el vial de circumval·lació (1.398.300 €). L’abril de l’any passat va començar la construcció del vial de circumval·lació de Vulpellac amb el tram entre l’escola i el camí del Pi, unes obres que encara estan en marxa. Ara es preveu el segon tros, que anirà del camí del Pi fins a la zona esportiva.

Urbanització i eixamplament del camí de Vulpellac a Canapost: sectors PA-V1 (131.600 €) i PA-V2 (145.100 €). Encara al mateix punt de Vulpellac, l’eixamplament del camí que va de la zona esportiva fins a la carretera de Canapost ja estava previst al pressupost anterior. Les obres han començat a finals de gener.

Volem pins i no cases
Proclama apareguda als treballs del vial de circumval·lació de Vulpellac, on s’han de construir 13 cases (Foto: R. F.)

Dues inversions més amb un import destacable són la millora d’un tram del camí de Fonteta a Peralta (105.000 €) i la substitució del ferm i de les voreres de la carretera de Vulpellac a Fonteta (195.000 €). També s’asfaltarà el camí que va de la carretera C-66 a l’església de Sant Climent de Peralta (8.000 €). A Peratallada el consistori preveu instal·lar-hi un punt de recàrrega de vehicles elèctrics (48.500 €) i encarregar el projecte executiu per fer un centre d’interpretació del municipi a l’ajuntament vell (22.500 €). Sala, que no ha concretat a L’aguait de què tractarà aquest centre, apunta que interpretarà “els recursos naturals i patrimonials del municipi”.

Carretera a Fonteta
La carretera de Vulpellac a Fonteta es refarà (Foto: R. F.)

A la urbanització del Puig de Sant Ramon s’hi vol instal·lar un parc saludable (9.000 €) i renovar-hi les rampes del parc de patinatge (48.000 €). La deixalleria municipal, últimament desbordada de residus, es beneficiarà d’una ampliació (59.000 €). En l’àmbit de l’aigua, es reserven 13.500 € per rehabilitar els pous de Castell d’Empordà i 130.000 € per implantar la telelectura de la xarxa.

Cruïlles, Monells i Sant Sadurní: Més espais oberts als veïns

L’Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní ha reservat prop de mig milió d’euros en inversions. N’hi ha tres que s’arrosseguen del pressupost anterior. La primera, la reforma de la Sala de Cruïlles, es licitarà per quarta vegada després que l’empresa que va guanyar el concurs el juliol passat no es presentés. El cost ha augmentat fins als 300.000 euros. També es preveu executar aquest any la millora de la canonada d’aigua potable del Puigventós (80.000 €). A més, es torna a incloure la construcció d’un vial que connecti la carretera GI-664, que uneix Cruïlles i Sant Sadurní, amb la carretera que va de Cruïlles a Monells (l’any passat estava pressupostada en 38.190,21 euros), tot i que l’alcalde, Dani Encinas, calcula que no arribaran a començar les obres enguany.

Sala de Cruïlles
La reforma de la Sala de Cruïlles es vol licitar per quarta vegada (Foto: R. F.)

D’altra banda, el consistori encarregarà la redacció de dos projectes per 55.000 euros en total. Un és per rehabilitar l’ajuntament de Sant Sadurní, un edifici de tres plantes que es vol convertir en refugi climàtic i que estigui a disposició dels veïns per fer-hi teatre, activitats extraescolars i un punt de coworking. L’altre vol aprofitar la barraca de can Juanola, a Cruïlles, per fer-hi un centre cívic que passi a acollir el bar del poble i tingui sales per a actes o perquè es puguin llogar per celebrar-hi aniversaris, com al Puigventós.

Corçà: Continua la posada al dia del nucli antic

El pressupost de Corçà per a inversions és de 54.475 euros, uns 170.000 menys que el 2023. La més elevada és la instal·lació d’un punt de recàrrega de vehicles elèctrics a Casavells (20.000 €). Es preveuen 10.500 € per a treballs de pintura i senyalització viària a la urbanització de Santa Cristina i 10.000 més per a la primera fase de les obres als carrers del Mur i de la Font, que preveu cales i prospeccions arqueològiques.

Carrer de la Font
Abans de reformar el carrer de la Font (a la imatge) i el del Mur s’hi faran prospeccions arqueològiques (Foto: R. F.)

El consistori també vol encarregar la redacció de dos projectes de reforma: el de la plaça Robert Gelabert (3.520 €) i, per continuar la posada al dia del nucli antic, el dels carrers Sant Sebastià i del Sol (7.880 €). Així mateix, es preveuen dues inversions menors: l’adquisició d’un bufador per a la brigada municipal (1.000 €) i d’una bastida mòbil per fer treballs en alçada (1.575 €).

Les dues inversions d’Ullastret

L’Ajuntament d’Ullastret ha aprovat un pressupost de 365.400 euros i, si bé no es preveu cap euro al capítol d’inversions, l’alcalde, Josep Miquel Gatius, explica que volen fer dues actuacions. La primera és una nova pavimentació del carrer Hospital (38.850 € segons la memòria valorada, import que no inclou l’IVA ni el benefici industrial). També es vol instal·lar un punt de recàrrega de vehicles elèctrics (11.217,65 €), probablement a l’aparcament al peu de la carretera GI-644.

Carrer Hospital
El carrer Hospital d’Ullastret (Foto: R. F.)

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

ETIQUETES:
Comparteix
1 comentari
  • A la Bisbal, el negoci de l’aigua és del tot rodó. L’Ajuntament pagant les reparacions de les infraestructures i l’empresa privada cobrant el rebuts amb els corresponents beneficis. Jugada mestra.