A Cruïlles, Monells i Sant Sadurní els veïns ja saben qui en serà l’alcalde, perquè només s’hi ha presentat la llista del batlle actual, Daniel Encinas Granados (la Bisbal, 1987), d’Avenç-Acord Municipal, una formació associada a Esquerra Republicana. Encinas ocupa el càrrec des del 2019 i els darrers quatre anys ha governat amb majoria absoluta: a l’oposició només hi ha hagut un regidor. És dissenyador gràfic i llicenciat en psicologia, i entre el 2015 i el 2019 va ser regidor de Cultura. En aquesta entrevista Encinas aposta per continuar els projectes començats aquest mandat i parla de dues qüestions que els veïns plantejaven en l’enquesta ciutadana: els ral·lis i l’augment del turisme.
Com encareu un mandat sense oposició?
És estrany, perquè ens esperàvem que almenys hi hagués l’Antonio [Hermoso, de Junts], que és l’oposició que hi ha hagut aquests quatre anys. Quan vam veure al Butlletí Oficial de la Província que érem llista única va ser una sorpresa. Això ens permet continuar projectes d’aquest últim mandat que s’han endarrerit per la pandèmia o pel Glòria.
L’equip amb què us presenteu és si fa no fa el mateix.
Sí, la Sandra Delgado, que era la regidora d’Educació, per motius personals i de feina anirà una mica més enrere, i entra la Núria Aulet, filla de Sant Sadurní i molt involucrada amb els Dracs de la Bisbal. Portarà la regidoria d’Educació. I també tenim en Francesc Torroella, que era treballador de l’Ajuntament fins al desembre, que es va jubilar. És espectacular en temes de camins i en coneixement de les Gavarres.
Quin balanç feu d’aquests últims quatre anys?
Ha estat difícil. La meitat érem un equip nou i quan vam entrar, el 2019, ens vam trobar que no treballàvem amb els nostres pressupostos. Encara que fossin del mateix grup, no era el projecte que teníem en ment. Fins al gener del 2020 no vam fer ús del romanent, que és l’única opció viable per fer inversions amb el pressupost limitat que tenim. I llavors vam patir el Glòria i la pandèmia. Vam fer diverses propostes per al PUOSC [Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya], com la Sala de Cruïlles, que a l’abril hem tret a licitació per tercera vegada. Ens va fer bastanta ràbia que al PUOSC ens van denegar la rehabilitació de la Casa de la Mestra per llogar-la a famílies del municipi a baix cost. Deien que en trauríem un rendiment econòmic, que no té ni cap ni peus. És clar que en traurem un rendiment econòmic, però la inversió és molt més grossa. Aquest abril s’ha aprovat la modificació de crèdit i és un dels projectes que volem fer el mandat que ve. La reforma de la casa costarà gairebé un quart de milió d’euros. Per als pròxims quatre anys tenim projectes ben parits, alguns ja començats, com la creació d’una comunitat energètica.
A part de la Casa de la Mestra, quines polítiques d’accés a l’habitatge proposeu perquè el jovent no se’n vagi dels vostres pobles?
Abans no ho teníem clar i va ser un error nostre, però hem de fer un planejament urbanístic nou. Tenim un dèficit d’habitatge i també d’aparcaments. Hem de promoure que hi hagi més habitatges, i a un preu assequible. Que no siguin pisos, sinó habitatges unifamiliars. Ara hem demanat pressupostos per digitalitzar el planejament actual. Consultarem els ciutadans i tothom hi podrà dir la seva i aportar-hi idees.
En quin punt es troben les reparacions dels danys de la pedregada de l’agost? Tothom ha pogut arreglar-los?
Tothom no. Encara hi ha dificultats. Els que no tenien assegurança han estat els més perjudicats. El Puigventós va quedar destrossat: les teulades, els vehicles, els patis. A més, mancaven empreses del sector de la construcció per arreglar els desperfectes. El 90% els han arreglat, però encara ens entren algunes peticions. Continuarem bonificant la llicència d’obres, i l’ocupació de la via pública és gratuïta.
El desembre passat va començar el buidatge de l’abocador de Vacamorta, vuit anys després de la sentència que obliga a tancar-lo. Com avancen els treballs i quines expectatives teniu pel que fa a la recuperació del paratge original?
La PAAC i l’Ajuntament anem a la una, juntament amb el CEPA, per procurar que es compleixi la sentència. S’ha trigat massa i hi haurà molèsties, en som conscients. L’Ajuntament ha de vetllar perquè hi hagi com menys molèsties veïnals millor, sobretot al Puigventós. El desembre va començar una prospecció per saber què hi ha realment a l’abocador. Han tret 20.000 tones de residus, però és una misèria en comparació amb les més de tres milions de tones que hi ha. Ara tenim una reunió de la comissió de seguiment perquè ens donin els resultats d’aquesta primera fase. Els terminis que ens han dit, de tants anys, són una barbaritat. Ara, preferim que es faci ben fet i que sigui una realitat recuperar el paratge de Vacamorta.
Cada any passen diversos ral·lis pel vostre municipi. El 2022 se’n van convocar quatre d’oficials i diversos veïns van recollir signatures oposant-s’hi. El defensor dels veïns també s’hi ha pronunciat en contra. Quina és la vostra posició?
L’any passat hi va haver un excés de competicions de motor en molt poc temps. Normalment estan més espaiades. Recordem que la carretera que va de la Bisbal a Santa Pellaia és de la Generalitat i no hi tenim competència per prohibir-hi o autoritzar-hi actes. Sí que és competència nostra la carretera de Cruïlles a Monells i la de Monells a Sant Sadurní. Els organitzadors estan obligats a informar els veïns amb 15 dies d’antelació, cosa que abans no es feia. La majoria ho compleixen, d’altres no del tot perquè diuen que no troben algun habitatge. També és obligatori que hi hagi controls dels Mossos als nuclis perquè es respectin les normes de circulació, sobretot a l’escola i a la sortida de Sant Sadurní, i a Monells. A part dels ral·lis, també tenim moltíssims ciclistes i proves esportives de BTT per les Gavarres, que col·lapsen la carretera. Ara tenim un triatló, el Tradeinn, que mou moltíssima gent. Volem que les coses es facin ben fetes i promoure l’esport saludable, però a vegades és massa difícil i ens sentim impotents.
La Generalitat va decretar fa uns mesos l’emergència cinegètica per l’alta població de senglars a les Gavarres. Com ha actuat l’Ajuntament?
L’any passat vam demanar una reunió amb la Teresa Jordà [consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural]. Fa molts anys que dura, aquesta qüestió. Els senglars es carreguen la feina dels pagesos, que reclamen que es facin més batudes. L’Ajuntament va fer un conveni amb els Agents Rurals, pagesos i caçadors. Ha funcionat bastant bé, tot i que l’inici va ser dificultós. Alguns pagesos acompanyen els Agents Rurals i els caçadors a veure les zones malmeses. Hem d’agrair la feina dels Agents Rurals, que controlen les caceres perquè matar animals no sigui oci.
Què pot fer l’Ajuntament per reduir els efectes de la sequera?
Al nostre municipi tenim una sort impressionant, perquè no estem en alerta per la sequera. Estem mirant com ho podem fer amb la mancomunitat d’aigües que tenim amb Corçà i Madremanya per avisar els ciutadans si veiem que els pous baixen de nivell. L’únic que podem fer és esperar que plogui. D’altra banda, és absurd que es permeti omplir piscines i que els pagesos no puguin regar. No s’entén i no té cap lògica.
El model turístic actual és sostenible? A l’enquesta ciutadana, una veïna de Monells parlava d’”invasió turística”.
Monells és com Peratallada o el nucli històric de Pals. Són pobles medievals on, per sort o mala sort, s’hi han filmat pel·lícules o han aparegut en articles dels 10 pobles medievals més bonics de Catalunya. Això fa que tinguem un turisme massificat, sobretot en èpoques senyalades com Setmana Santa, quan el poble sembla les Rambles. Hem habilitat zones d’aparcament a Monells: abans només n’hi havia una i ara en tenim tres. També indiquem als autobusos que aparquin a l’IRTA. Des que vam entrar a l’Ajuntament hem apostat per turisme de qualitat, més familiar. Que s’allotgin al municipi, es quedin a dinar i gaudeixin de les Gavarres. El turisme és un dels punts clau del Pla Estratègic que tenim amb la Bisbal i els pobles veïns. Hem fet molt d’èmfasi en el Visit Empordanet, que busca que la gent no vingui només a fer-se fotos i se’n vagi. I a part de Monells, també tenim Cruïlles, Sant Sadurní o Sant Joan de Salelles, on la gent pot descobrir meravelles.
Com feu compatible l’activitat turística, que a l’estiu especialment ve acompanyada de festes públiques i privades, amb el descans dels veïns?
Tenim clar que l’Ajuntament ha de facilitar que les associacions facin activitats. La festa major de Monells, per exemple, es fa a la plaça. Les places són per gaudir-les i la festa major és un cop l’any. Abans durava fins a les sis del matí, i ara fins a les dues o les tres de la matinada. Es potencien les activitats durant el dia. L’Ajuntament no dirà que pleguin de fer la festa a la plaça: hem d’ajudar a fer cultura i agrair la feinada a l’associació de festes. I és clar que s’ha de respectar el descans dels veïns.
Fan falta equipaments al Puigventós? A l’enquesta ciutadana ens deien que hi troben a faltar una petita botiga per no haver de baixar a la Bisbal.
Sí, cal una mena de bar social al centre cívic del Puigventós. Fa anys s’havia mirat, i ara hem demanat una memòria avaluativa dels nostres nuclis. Una de les que s’estan redactant analitza com treure més profit del centre cívic, que fins fa tres anys estava abandonat. També s’hi estudia què cal fer per incorporar-hi un punt de venda d’aliments o una petita botigueta com ca l’Ester de Cruïlles. Hem aconseguit que gairebé cada dia s’hi facin activitats: zumba, taitxí o el projecte Tangram d’acompanyament de les persones que tenen demència o dependència, del qual estem molt orgullosos. Els caps de setmana s’hi fan festes d’aniversari i a vegades s’hi han fet dinars de Nadal. Estem molt contents de l’activitat que hi ha al centre cívic.
Una pregunta a llarg termini: com voldríeu que fos Cruïlles, Monells i Sant Sadurní d’aquí trenta anys?
M’agradaria que no perdés l’essència de les persones que hi ha ara. Prioritzem les escoles, que donen vida al municipi. Les volem tenir cuidades. Qualsevol cosa que demanin i que calgui, l’Ajuntament lluitarà per fer-la. Hem fet una memòria avaluativa amb les seves peticions, juntament amb les AMPA. Les associacions també s’han de cuidar: si no existissin, a Cruïlles, Monells i Sant Sadurní seríem morts perquè no hi hauria activitats. El cine-fòrum, el concert de la plaça de l’Oli, la Fira del Bolet, la Comissió de Festes de Monells i la de Cruïlles, la Concòrdia… Són exemples que fan goig. En alguns casos hi col·laborem directament des de l’Ajuntament o com a particulars, donant un cop de mà en el que faci falta. Les associacions i les escoles, amb les famílies, s’han de mantenir passi el que passi.