Noves descobertes a Ullastret i a Corçà: El resum arqueològic del 2023

De la porta d'entrada a l'illa d'en Reixac a les tombes medievals de Casavells, recuperem les grans troballes de l'any

Redacció
Redacció
Resum arqueològic
A l'esquerra, excavacions a l'illa d'en Reixac. A la dreta, una tomba a CasavellsFoto: R. F.

L’any 2023 ha deixat descobertes arqueològiques rellevants a la ciutat ibèrica d’Ullastret, a Corçà i a Casavells. Us convidem a rellegir els articles publicats per L’aguait sobre aquestes excavacions, en el que anomenem el resum arqueològic de l’any.

A Ullastret els investigadors han presentat la troballa més important d’ençà que van començar les excavacions al poblat ibèric: una campanya ha permès desenterrar la porta principal d’entrada a l’illa d’en Reixac, l’única d’accés rodat. Ha aparegut cremada i tapiada, probablement una mostra de la voluntat simbòlica de clausurar el poblat. Per saber-ne més de l’estany que envoltava l’illa, avui eixugat, podeu recuperar la crònica d’una visita guiada sobre el terreny.

Excavacions

Descoberta la porta ibera d’entrada a l’illa d’en Reixac, cremada i tapiada

Pocs mesos abans es va excavar una residència aristocràtica del puig de Sant Andreu, construïda a finals del segle V aC o a principis del IV aC. És la segona descoberta al poblat i fa 725 metres quadrats, entre 10 i 15 vegades més grossa que una casa estàndard. Per al responsable del MAC Ullastret, Gabriel de Prado, aquest edifici lliga amb la idea que presenta els ibers com una societat jerarquitzada governada per les elits.

Treballs d'excavació

La residència aristocràtica d’Ullastret, una mostra de poder de les elits iberes

Les troballes d’època ibera també han esquitxat Corçà. L’Ajuntament assegura que el mur i el forn trobats arran de la carretera C-66, on s’ha de construir l’escola nova, són del període iberoromà i que implicarien l’existència d’un poblat ibèric al municipi.

Restes arqueològiques

Unes restes arqueològiques a Corçà apunten a l’existència d’un poblat ibèric

Hem acabat l’any amb la troballa del cementiri medieval i modern de Casavells durant les obres de reforma de la plaça de l’Església. S’han descobert diverses tombes amb restes humanes que caldrà estudiar. Es preveu que els treballs continuïn després de les festes de Nadal.

Tomba

Troben el cementiri medieval de Casavells a la plaça de l’Església

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

Comparteix
Escriu un comentari