Un any d’eleccions i el retorn d’Aparicio a l’alcaldia: El resum polític del 2023

La Bisbal ha viscut un canvi de govern en un any amb eleccions municipals i espanyoles

Redacció
Redacció
Resum polític
Fotos: R. F.

El 2023 ha estat un any electoral i ha portat canvis en algunes administracions. A la Bisbal el socialista Òscar Aparicio ha recuperat l’alcaldia en detriment del republicà Enric Marquès, mentre que als pobles veïns tots els batlles han renovat per a quatre anys més.

L’aguait va encetar la cobertura de les eleccions municipals del 28 de maig amb una enquesta ciutadana en què els veïns opinaven sobre com volien que fos el seu poble. Entre les principals preocupacions, l’estat de la via pública, l’abandonament dels barris del sud i la sensació de decadència de la Bisbal.

Enquesta ciutadana

La Bisbal que volen els veïns

14 candidats de la Bisbal i pobles veïns van participar en les entrevistes d’aquest mitjà durant la campanya electoral. La jornada de votació va registrar un augment significatiu de l’abstenció, que vam tractar en un article de fons en què també demanàvem als polítics que en fessin una valoració.

Urna

L’abstenció, més present en les eleccions: Què en pensen els polítics?

A la Bisbal, el pacte tripartit del PSC, Compromís-Junts i TxLB que va fer alcalde Òscar Aparicio va ser criticat per les formacions que integraven el govern sortint. Ho vam recollir en la crònica de la sessió de constitució de l’Ajuntament. També vam seguir la investidura de Josep Miquel Gatius a Ullastret, que renovava el càrrec després d’una campanya amb una oposició molt forta.

Òscar Aparicio

Òscar Aparicio recull la vara d’alcalde i alerta sobre l’abstenció electoral

Uns dies després, ERC i la CUP explicaven les negociacions i feien balanç del seu mandat en una entrevista a L’aguait:

Enric Marquès i Alba Solés

“Junts ens va dir que amb la CUP no hi tenien cap problema, però no volien pactar amb ERC”

El Partit Socialista va aprofitar l’embranzida de les municipals per proclamar-se primera força en les eleccions espanyoles del 23 de juliol a la Bisbal, a Corçà i a Cruïlles, Monells i Sant Sadurní. Els partits independentistes, en canvi, van perdre més de 2.000 vots.

2.120 vots menys: La caiguda dels partits independentistes el 23-J, en gràfics

En els primers mesos del mandat d’Òscar Aparicio hi ha hagut una acusació al govern de Marquès per haver renunciat a una subvenció per al geriàtric nou, l’executiu ha fet bandera —i finalment ha començat— d’un pla de xoc de neteja de la via pública, i s’ha deixat per a més endavant la municipalització del servei d’aigua.

Aixeta

La Bisbal ajorna la municipalització de l’aigua malgrat el parer de la comissió

Enguany també us hem tingut al corrent del sou de tots els càrrecs electes dels nostres pobles. Els 49 regidors i alcaldes costen a la població més de mig milió d’euros anuals. Podeu recuperar les dades actualitzades:

Alcaldes de la Bisbal i pobles veïns

Quant cobren els alcaldes i regidors de la Bisbal i pobles veïns?

L'aguait és possible per les aportacions de persones com tu.

Fes-te'n subscriptor i dóna suport al periodisme local

Comparteix
Escriu un comentari